Kaikukardiografian jaos

Jaoksen tarkoitus

Sydämen ultraäänitutkimus on kardiologin keskeinen työkalu. Jaoksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää suomalaisten kardiologien ja kardiologiaan erikoistuvien lääkärien ultraäänidiagnostiikkaa sekä tarjota ajanmukaista ja laadukasta koulutusta. Yhteistyötä on tarkoitus syventää mm. kuvantamisjaoksen kanssa.

Jaostapaamiset

Jaoksen toimintaan toivotaan uusia ihmisiä mukaan; jaostapaamisia järjestetään SKS:n syyskokouksen sekä jaoksen omien koulutustapahtumien yhteydessä. Kaikki ultraäänitutkimuksista kiinnostuneet ovat tervetulleita – olitpa sitten erikoistumisvaiheen alussa tai jo kokenut konkari. Tapaamisissa suunnitellaan tulevaa toimintaa sekä mahdollisia kokous- ja koulutusaiheita.

Koulutustoiminta

Sydämen ultraäänitutkimuksen peruskursseja on järjestetty Tampereella joka toinen vuosi[PJ1] . Ultraäänitutkimuksen jatkokursseja järjestetään 1-2 vuoden väleinRuokatorviultraääniperuskursseja järjestetään Turussa 1-2 kertaa vuodessa. Perioperatiivinen ruokatorviultraäänikurssi on järjestetty Kuopiossa. Jatkossa aikomuksena on järjestää kardiologiaan erikoistuville lääkäreille suunnattuja, tiettyyn osa-alueeseen keskittyviä kursseja eri yliopistosairaaloiden alueilla. Erilaisia ’’hands-on’’- teemakursseja (3D, speckle tracking) on tarkoitus järjestää yhdessä laiteteollisuuden kanssa.

Ultraäänilaboratorioiden EAE:n mukainen akkreditaatio on nyt mahdollista. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Antti Sarasteeseen.

Alan kansainväliset kokoukset

Yleiskokouksissa (ESC, ACC, AHA, SKS:n kokoukset) on yleensä aina laadukasta ultraäänitutkimuksiin liittyvää koulutusta. Euroecho on EAE:n (European Association of Echocardiography) järjestämä hyvä koulutus, se järjestetään joka vuosi joulukuussa. Jatkossa pyrimme Euroechossa esittämään myös omia tapauksia ns DICE-sessioissa ja hyvät tapaukset ovat tervetulleita! Muita eurooppalaisia koulutuksia ovat mm. joka toinen talvi Davosissa järjestettävä ultraäänitutkimuksen jatkokurssi, Hammersmithin kesäkuinen koulutus sekä sydänanestesiologien EACTA syyskuussa. Amerikkalainen JASE järjestetään kesäkuussa.