Tervetulosanat

Ootta kaikki tervetulleita sankoin joukoin Kevätkokkoukseen Oulussa 23.-25.3.2022!

Suomen Kardiologisen Seuran Kevätkokkous järjestettään talavisessa kevätaurinkoa tulvivassa Oulussa maaliskuussa. Ootamma innolla teitä kaikkia paikan päälle, sillä Seuran hallitus on yhteistyössä jaosten kanssa luonut laadukkaan ohojelmakokkoonaisuuen, missä on varmasti kiinnostavia aiheita meille kaikille. Aloitamma kokkouksen nuorten tutkijain Progress Report-kilpailulla, missä saamma kuulla uusia kardiologisia tutkimustuloksia ja nuoret tutkijat saavat samalla oivan tillaisuuen harjotella ylleisön eessä essiintymistä, ja saavat näin oppia isompia arreenoita varten. Toivottavasti mahollisimman moni meistä pääsee kuuntelemmaan tulevia kardiologian huippuja paikan päälle. Siitä päivä jatkuu rytmihäiriöitten, oikovirtauksen selevittelyn ja tahistinongelmien kanssa. Lisäksi saamme kuulla kirurgin ja kardiologin väittelyä aorttaläppävian hoiosta ja oomma varanneet siihen rauhoittajaksi ja tiimihengen nostattajaksi Kukkolassen. Mutta ehottomasti päivän kruunaa viimeinen sessio, missä essiintyy Suomen kardiologian legendat lavalla. Ja mikä parasta, he ovat kaikki tyyni saaneet oppinsa nimenommaan Oulussa! Nämä Oulun koulun huippuosaajat ovat tunnettuja myös Oulun ja Suomen valtakunnan ulukopuolella.

Koska Oulu on tunnettu IT-ossaamisesta ja teknologiasta, jatkamma torstaina heti aamusta tekoälyn parissa. Siitä on hyvä palautua elävään elämään ja saahaan kuulla, miten akuuttitilanteet saahaan hallintaan. Jatkamma siitä kansallisen sepelvaltimotautirekisterin parriin – onneksi se on nyt hyvässä vauhissa kansallisella tasolla. Tämän jäläkeen saamma tietoa, miten sepelvaltimotauin haittatapahtumia voiaan estää vuonna 2022. Siitä jatkamma sitten kaikki kuuuntelemmaan todella ajankohtaista ja mielenkiintoista State of the Heart -luentoa, minkä pittää viime aikoina palijon työnsä puolesta esillä ollut Markku Mäkijärvi. Päivän päätteeksi on Seuran sääntömääräinen vuosikokkous, missä myöskin hallitus laitetaan vaihtoon. Tämän jäläkeen on jo aika suunnata iltatillaisuuteen, missä pietään puhheita, kilistellään laseja ja kuunnellaan mussiikkia, sekä mitä suurimmalla todennäkköisyyellä tanssahellaankin.

Viimeisenä kokkouspäivänä on tosi mielenkiintoista kuunnella, mitä sarkoidoosi ja jättisolusydänlihastulehus saa aikaan sydämessä. Keuhkoembolia on vakava sairaus ja ussein vaikia havaita oireitten takkaa, joten onneksi saamma kuulla siitä pähkinänkuoressa. Ja lopuksi vielä opitaan sydänlihastulehuksen kuvantamista.

On aivan selevää, että Kevätkokouksen järjestäminen ei olisi mahollista iliman yhteistyökumppaneita. On erittäin tärkiää, että me kaikki ossoitettaan mielenkiintoa tukijoita ja heidän tarjoamaa sisältöä kohtaan. Heiän toimesta järjestettään entiseen tappaan korkiatasoisia tukijasymposiumeja, mihin toivon runsasta osanottoa.

Ettei Oulun vissiitti menisi turhan vakavaksi haluan antaa vinkkejä, mitä muuta voitta puuhailla. Käykääpä meiän vasta uuistetussa Kauppahallissa, mikä näkkyy kokkouspaikan ikkunoista torilla. Menkää myös happihypylle kirjaston vierestä sillan yli idylliseen Pikisaareen. Ehottomasti vierailunarvoinen on vissiitti Oulun Taidemuseoon, missä on meneillään Vilho Lammen väkevä taidenäyttely 1920-1930-luvulta. Uskon, että hänen työnsä tekee teihin suuren vaikutuksen. Ootta myös tervetulleita vierailemmaan meiän sairaalassa OYS-Sydämessä sen kardiologian toimenpideyksikössä. Näättä kuinka mukavaa porukkaa täällä on. Näättä sammalla, kuinka pitkällä meiän uusi kesällä 2023 avattava uusi sairaalarakennus on. Saamma sinne yhteensä kaheksan angiosalia. Toivottavasti usealle teistä tulleekin mieleen, että täällä Tundralla ei olisi yhtään hassumpaa asustella.

Ootan innolla teitä kaikkia paikanpäälle tänne Ouluun !

Matti Niemelä
Suomen Kardiologisen Seuran puheenjohtaja