Kardiologi Tomi Kaukonen valittu ensimmäisenä suomalaisena arvostetun EuroCTO Clubin täysjäseneksi

Arvostettu eurooppalainen asiantuntijayhteisö EuroCTO Club on hyväksynyt täysjäsenekseen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kardiologin Tomi Kaukosen. EuroCTO Club on kroonisesti kokonaan tukossa olevien sepelvaltimoiden pallolaajennustoimenpiteeseen liittyvän tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen asiantuntijayhteisö.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimenpidekardiologian osastonylilääkärinä työskentelevä Tomi Kaukonen on ensimmäinen täysjäsenyyden saanut suomalainen.

Kyse on merkittävästä huomionosoituksesta, sillä EuroCTO Clubin täysjäsenyys myönnetään tunnetusti erittäin tiukoin kriteerein. Täysjäsenyyteen vaaditaan muun muassa yli 300 sepelvaltimoiden totaalitukoksien pallolaajennustoimenpidettä noin 50 operaation vuositahdilla, jotta taidon ja tekniikan voidaan katsoa olevan kriteeristön vaatimalla tasolla.

Totaalitukokset ovat oma erityislajinsa

Kroonisesti kokonaan tukossa olevien sepelvaltimoiden avaaminen pallolaajennuksella on toimenpidekardiologian vaativimpia toimenpiteitä.  Sepelvaltimoiden totaalitukosten pallolaajennuksiin perehtyneitä kardiologeja on Suomessa vain parisenkymmentä.

– Osittain tukkeutuneen sepelvaltimon pallolaajennukseen verrattuna sataprosenttisen tukoksen operoiminen on teknisesti haastavampi ja myös harvinaisempi kardiologinen toimenpide, Kaukonen kuvailee.

Vuosittain Suomessa kroonisesti täysin tukkeutuneiden sepelvaltimoiden pallolaajennuksia tehdään kaiken kaikkiaan noin viitisen sataa. Kaukonen on operoinut kaiken kaikkiaan noin 350 totaalitukosta, hieman alle 70 toimenpiteen vuositahdilla. Tavanomaisempia pallolaajennuksia Kaukosella on sen sijaan takanaan reilusti yli 3000.

– Voisi siis sanoa, että totaalitukoksien avaaminen pallolaajennuksella on ihan oma, harvinaisempi erityislajinsa, joka siksi myös vaatii erityistä perehtyneisyyttä.

Kansainvälisesti merkittävä tunnustus

Kaukosen saama tunnustus on Suomessa ainutlaatuinen ja kansainvälisestikin erittäin merkittävä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sisätautien ylilääkäri Tuomo Nieminen kertoo, että suomalaisittain kansainvälinen sertifikointi on vielä harvinaista, mutta kehityssuuntana tärkeä.

– Tutkimustyö on ollut jo pitkään kansainvälistä, ja myös kliininen työ on sitä lisääntyvästi. Tomin tapauksessa kyse on erityisen vaativasta hoidosta, eikä koko Suomessa ole monta, joilla siinä vaadittavat edellytykset täyttyvät, Nieminen pohtii.

Nieminen näkee tunnustuksen tärkeänä koko hyvinvointiyhtymälle.

– Tämä on osoitus siitä, että kliinikko voi yhtymässä kehittyä erittäin korkean tason osaajaksi myös kansainvälisesti arvioituna. Mielestäni se on tärkeä viesti niin yhtymän kollegakunnalle kuin tänne työnhakua harkitsevalle, toteaa Nieminen.

Samoilla linjoilla on yhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand.

– Erikoislääkäri Tomi Kaukosen merkittävä tunnustus on samalla arvokas huomionosoitus koko Päijät-Hämeen keskussairaalan kardiologiselle osaamiselle ja pitkäjänteiselle kehitystyölle, mikä tulee koitumaan koko Päijät-Hämeen väestön hyödyksi, summaa Sand.

Työnantajan kehittymismyönteisyydestä kiitosta

Vuodesta 2008 Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työskennellyt Kaukonen toteaa olevansa siitä hyvässä asemassa, että on saanut työssään kasvaa ja kehittyä.

– Sillä on iso merkitys, että esimies antaa mahdollisuuden kehittää ammattitaitoaan ja kannustaa oppimaan uutta.

EuroCTO Clubin täysjäsenyyteen Kaukonen suhtautuu itse maltillisen iloisesti.

– Hienoltahan se tuntuu. Kriteerit kun ovat kovin tiukat, niin tietääpähän kohtalaisen pitkään ja tasaisesti tämmöistä vaikeampaa asiaa tehneensä, Kaukonen hymyilee.

 

Teksti: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä/ Sari Saaristo