FAQ usein kysytyt kysymykset

Osallistuminen

1. Q: Onko minulla seuran lääkärijäsenenä mahdollista osallistua, jos/kun olen oireeton ja saanut 2 rokotetta?
"Toivomme tapahtumaan osallistumista vain, mikäli olet oireeton, saanut rokotteet, sairastanut koronan tilaisuutta edeltävien 6 kk aikana tai käytössä on tuore negatiivinen koronatestitulos".

A: Ensisijaisesti tulee siis olla oireeton; tämä tulee aina pyytää yleisohjeiden mukaan tapahtumissa. Sitten seuraavina ”saanut rokotteet, sairastanut koronan tilaisuutta edeltävien 6 kk aikana tai käytössä on tuore negatiivinen koronatestitulos”; nämä vaihtoehtoisia eli jonkun näistä tulisi toteutua.
Kun olet saanut kaksi rokotetta ja olet kokouksen aikana oireeton, olet siis sydämellisesti tervetullut.

2. Q: Koska minua ei ole rokotettu, niin pitääkö minulla olla kännykässä tekstiviesti näyttää, että mun koronatesti on negatiivinen? Onko se välttämätön, enkö muuten pääse tilaisuuksiin?

A: Suosittelemme ja toivomme esitettyjä (rokotteet, koronan sairastaminen, negatiivinen koronatestitulos) asioita, emme voi niitä vaatia. Ainoa, minkä voimme vaatia on, että tulee osallistua oireettomana.
Esim.: Toivomme tapahtumaan osallistumista vain, mikäli olet oireeton ja joko saanut molemmat rokotteet tai sairastanut koronan tilaisuutta edeltävien 6 kk aikana tai käytössä on tuore negatiivinen koronatestitulos (otettu enintään 72 h ennen tilaisuutta).
- tällä haluamme suojella osallistujia ja kiinnittää huomion, miten eri tavoin kukin voi huolehtia omalta osaltaan siitä, ettei ole mahdollinen tartuttaja; kahden rokotteen saajilla suoja vakavaa tautimuotoa vastaan,  koronan sairastaneilla immuniteetti ja henkilöille, joilla ei rokotesuojaa ja altistus siis kokouksessa suurempi, suosittelemme testausta, jotta tartuntojen todennäköisyys muiden rokottamattomien kanssa pienenisi.
Meillä ei ole valtuuksia (emme ole viranomaistaho) vaatia osallistujia näyttämään Omakannan koronarokotustodistusta tai todistusta koronatestituloksesta, koska Valtioneuvosto ei ole määritellyt virallista koronapassia ja sen käytäntöjä. Em. asiakirjojen näyttäminen on vapaaehtoista, emmekä siis sitä voi vaatia. Voimme siis vain suositella ja toivoa, että osallistujat omalta osaltaan huolehtivat itsensä ja muiden suojelemisesta tartunnoilta niillä keinon, jotka katsovat tarpeellisiksi. Suosittelemme niin osallistujille kuin näytteilleasettajille kirurgisten suu-nenäsuojien pitämistä kokouksessa, mikäli turvavälejä ei jossain tilanteessa voisikaan varmistaa. Myös hyvästä käsihygieniasta ja yskimis/aivastustavasta tulisi jokaisen huolehtia.